Τις περισσότερες φορές επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο για μία εξέταση ρουτίνας, για να αλλάξουμε γυαλιά, να μετρήσουμε την πίεση των ματιών ή να κάνουμε μία βυθοσκόπηση λόγω κάποιας πάθησης (π.χ. Σακχαρώδης Διαβήτης)…
Τις περισσότερες φορές επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο για μία εξέταση ρουτίνας, για να αλλάξουμε γυαλιά, να μετρήσουμε την πίεση των ματιών ή να κάνουμε μία βυθοσκόπηση λόγω κάποιας πάθησης (π.χ. Σακχαρώδης Διαβήτης).
Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις που πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα την εξέταση από οφθαλμίατρο ακόμη κι αν χρειαστεί να επισκεφτούμε τα επέιγοντα ενός νοσοκομείου ως έκτακτο περιστατικό (π.χ. βράδυ, αργίες).
Παρακάτω θα αναλύσουμε τα συμπτώματα εκείνα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και να μας κάνουν να αναζητήσουμε επειγόντως ιατρική συμβουλή:
– Μαύρα στίγματα. Πολλοί τα αποκαλούν «μυγάκια» και σκιές που κινούνται μπροστά στα μάτια μας σαν να επιπλέουν. Οι πιο πολλοί από εμάς, έχει τύχει να δούμε στιγμιαία μαύρα στίγματα στο οπτικό μας πεδίο ιδίως όταν κοιτάμε σε φως, στον ήλιο, σε άσπρο τοίχο ή τον ορίζοντα. Σε περίπτωση όμως που αυτά εμφανιστούν απότομα και μαζικά, πρέπει να επισκεφτούμε τον οφθαλμίατρό μας το συντομότερο δυνατό διότι μπορεί να αποτελούν ένδειξη αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς ή αιμορραγίας στο εσωτερικό του οφθαλμού.
– Λάμψεις. Σαν κάποιος να μας βγάζει φωτογραφία με φλας, οι οποίες επαναλμβάνοται. Οι λάμψεις μπορεί να συνοδεύονται και από μαύρα στίγματα, σκιές ή «μυγάκια» όπως αναφέρεται παραπάνω. Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει άμεσα να αναζητήσουμε εξέταση από οφθαλμίατρο προκειμένου να αποκλείσουμε την πιθανότητα αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.
– Ένα σκοτεινό πέπλο. Σαν κουρτίνα σε κάποιο σημείου του οπτικού μας πεδίου, το οποίο είναι στατικό ή κινείται και ιδίως αν επεκτείνεται είναι πολύ πιθανό να αποτελεί αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα.
– Αιφνίδια ή ταχεία θόλωση της όρασης. Αν διαπιστώσουμε ότι το ένα ή και τα δύο μάτια θολώσουν ξαφνικά ή μέσα σε διάστημα λίγων ημερών τότε πρέπει και πάλι να εξεταστούμε από οφθαλμίατρο επειγόντως διότι σίγουρα υπάρχει κάποια αιτία που πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς καθυστέρηση.
– Παροδική θόλωση της όρασης. Αν θολώσει η όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια και μετά από λίγα λεπτά επανέλθει, μπορεί να υπάρχει κάποια πάθηση, όχι απαραίτητα των ματιών, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αφού αρχικά γίνει μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση το συντομότερο δυνατό.
– Ξαφνική ανισοκορία. Δηλαδή διαφορετική διάμετρος στις κόρες των ματιών μπορεί να αποτελεί μία ένδειξη σοβαρής νευρολογικής βλάβης. Τις περισσότερες φορές αυτό διαπιστώνεται από τους οικείους του ασθενούς και δεν θα πρέπει να αφεθεί χωρίς εξέταση από οφθαλμίατρο αρχικά και αν χρειαστεί και από νευρολόγο.
– Διπλωπία. Αν κάποιος διαπιστώσει ότι βλέπει ξαφνικά διπλά είδωλα, δηλαδή δύο εικόνες αντί για μία, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει κάποια νευρολογική βλάβη, η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί από οφθαλμίατρο και αν χρειαστεί από νευρολόγο το συντομότερο δυνατό.
– Πόνος στα μάτια. Ο πόνος στα μάτια είναι ένα σύμπτωμα το οποίο συνήθως οδηγεί τον ασθενή στο να ζητήσει ιατρική συμβουλή. Μπορεί να έχει τη αίσθηση ξένου σώματος (σαν να έχει μπει σκουπιδάκι), την αίσθηση «σουβλιάς», την αίσθηση σαν κάτι να «σφίγγει» τον βολβό ή να τον νιώθει να προέρχεται «από το βάθος» του ματιού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξεταστεί από οφθαλμίατρο για να διαπιστωθεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία του πόνου.
– Τραυματισμός. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε τραυματισμός στην περιοχή του ματιού θα πρέπει να οδηγήσει σε πλήρη οφθαλμολογική εξέταση, διότι πολλές φορές ακόμη και «αθώοι» τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν βλάβες οι οποίες αρχικά δεν φαίνονται και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν έγκαιρα ώστε να σωθεί η όραση και ο βολβός.
– Ερεθισμός και δάκρυσμα. Είναι το λιγότερο επείγον από όλα τα προηγούμενα αλλά σίγουρα δεν πρέπει να το αγνοήσουμε ιδίως εάν επιμένει.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα έχουν οι ασθενείς υπόψη ώστε σε κάθε περίπτωση που νιώσουν ή διαπιστώσουν οτιδήποτε από αυτά, να αναζητήσουν επειγόντως ιατρική συμβουλή. Είναι σημαντικό, κατά την επικοινωνία με τον οφθαλμίατρο, να επισημάνουν τα συμπτώματα, ώστε να τους δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση, δεδομένου ότι στα επείγοντα περιστατικά ισχύει ότι όσο πιο σύντομα αντιμετωπιστούν, τόσο καλύτερο είναι και το τελικό αποτέλεσμα για την υγεία του ασθενή.